Όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος είναι στρεσαρισμένος, συνήθως ερχόμαστε σε αμηχανία. Δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση και τι να του πούμε, ιδίως όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κρίσεις άγχους. Η κλασική ατάκα «Μην αγχώνεσαι, όλα θα πάνε καλά», φυσικά και δεν τον βοηθάει .

Κάποιος που πάσχει από διαταραχές άγχους, σύμφωνα με έρευνες, ακολουθεί μόνο τις συμβουλές που ο ίδιος δίνει στον εαυτό του. Έχει σκεφτεί επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να αγχώνεται, οπότε το ότι εσύ το επαναλαμβάνεις, μόνο έξτρα ψυχολογική πίεση του ασκεί.

Είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις κάποιον με αγχώδη διαταραχή, χωρίς να τον κάνεις να αισθανθεί πως υποτιμάς το πρόβλημά του.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα τον κάνουν να σου ανοιχτεί και να νιώσει πως είσαι δίπλα του.

 

  • Άφησέ τον να μιλήσει και επανάλαβε αυτά που λέει

Αντί να προσπαθήσεις να του δώσεις συμβουλές που πιθανότατα θα του περάσουν αδιάφορες, άφησέ τον να σου μιλήσει. Ύστερα επανάλαβε τα λόγια του. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα καταλάβει ότι έχει την απόλυτη προσοχή σου, αλλά θα συνειδητοποιήσει και τι αισθάνεται . Πολλές φορές χρειάζεται να ακούσουμε από κάποιον άλλον τα δικά μας λόγια για να καταφέρουμε να αποδεχτούμε αυτά που αισθανόμαστε.

  • Άκουσέ τον, μην τον κρίνεις

Για να βοηθήσεις κάποιον, αρκεί απλά να τον ακούς. Δεν πρέπει να τον κρίνεις ή να τον κάνεις να ντρέπεται γι’ αυτά που νιώθει. Ρώτα τον να σου πει περισσότερα για το τι του προκαλεί άγχος. Έτσι και συ θα μπορέσεις να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των συναισθημάτων του. Η φράση «είμαι δίπλα σου για ό,τι και αν χρειαστείς», είναι πολλές φορές πιο σημαντική από οποιαδήποτε συμβουλή.

  • Ρώτα τον τι μπορείς να κάνεις εσύ

Όταν κάποιος περνάει κρίσεις άγχους, θα διστάσει να ζητήσει την βοήθειά σου, κυρίως γιατί δεν θέλει να σε επιβαρύνει ψυχολογικά. Ρώτησέ τον τι μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις να αισθανθεί καλύτερα. Μπορεί να είναι και κάτι πολύ μικρό αυτό που θα του προσφέρει χαρά και ξενοιασιά και να μην σου ‘χει περάσει καν απ’ το μυαλό, όπως να δείτε μαζί μια ταινία.

  • Μην προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα

Όταν τον βομβαρδίζεις με συμβουλές, τον κάνεις να νιώθει αδύναμο. Το πιθανότερο είναι να έχει σκεφτεί μόνος του όσα του λες σε βάθος χρόνου και το γεγονός ότι προσπαθείς να του λύσεις το πρόβλημα σε μια μέρα, ακυρώνει όλη την προσπάθεια που έχει κάνει μόνος του.

 

 

  • Συνέχισε να ενδιαφέρεσαι

Ακόμα και αν πιστεύεις ότι ξεπέρασε το πρόβλημά του, συνέχισε να ενδιαφέρεσαι γι’ αυτόν. Παίρνε τον τηλέφωνο για να δεις πώς είναι και θύμισέ του ότι είσαι κοντά του. Μπορεί να έχει την ανάγκη να σου μιλήσει αλλά να αισθάνεται βάρος. Δείξε του ότι δεν ισχύει.

  • Απόφυγε τις «κλισέ» ατάκες

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι», «Καταλαβαίνω ότι περνάς δύσκολα». Τέτοιες ατάκες, όσο ειλικρινείς και αν είναι δεν βοηθούν έναν άνθρωπο με αγχώδη διαταραχή. Αυτό που χρειάζεται από εσένα είναι πράξεις που να του αποδεικνύουν ότι είσαι πραγματικά διατεθειμένος να τον βοηθήσεις και να τον καταλάβεις.

  • Ενθάρρυνέ τον να ζητήσει βοήθεια

Αν αισθανθείς ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής τόσο για το αγαπημένο σου πρόσωπο, όσο και για σένα και δεν μπορείς να την διαχειριστείς, τότε ενθάρρυνέ το να αναζητήσει θεραπεία, ώστε να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του. Πολλοί διστάζουν να το κάνουν γιατί φοβούνται ότι είναι ένδειξη αδυναμίας. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να τον βοηθήσεις να καταλάβει ότι το να έρθει αντιμέτωπος με τον φόβο του, αποδεικνύει το πόσο δυνατός είναι.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *