Ο όρος «τοξική σχέση» χρησιμοποιείται ως μια πιο light περιγραφή της συναισθηματικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Πολλές γυναίκες παραμένουν σε τέτοιες σχέσεις με την δικαιολογία ότι «τουλάχιστον δεν υφίστανται σωματική βία».

Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι επιπτώσεις  της συναισθηματικής κακοποίησης είναι βαθύτερες και πιο μακροχρόνιες από της σωματικής. Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα αναφέρουν αισθήματα απομόνωσης, απόγνωσης καθώς και εμφάνιση χρόνιων ψυχοσωματικών ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα.

 

Τα περισσότερα ζευγάρια που ζουν σε μια τοξική σχέση συνήθως φτάνουν στο σημείο να θέλουν να την διορθώσουν.

Πάμε όμως να δούμε τους λόγους που αυτό δεν είναι εφικτό:

Κάποιος που πάσχει από διαταραχές άγχους, σύμφωνα με έρευνες, ακολουθεί μόνο τις συμβουλές που ο ίδιος δίνει στον εαυτό του. Έχει σκεφτεί επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να αγχώνεται, οπότε το ότι εσύ το επαναλαμβάνεις, μόνο έξτρα ψυχολογική πίεση του ασκεί.

Είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις κάποιον με αγχώδη διαταραχή, χωρίς να τον κάνεις να αισθανθεί πως υποτιμάς το πρόβλημά του.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα τον κάνουν να σου ανοιχτεί και να νιώσει πως είσαι δίπλα του.

  • Η σχέση δεν έχει τα σωστά θεμέλια

 Όταν σε μια σχέση έχουν προηγηθεί ευτυχισμένα χρόνια χτισμένα σε υγιείς βάσεις, τότε οι κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν.

Αν όμως η σχέση είναι πραγματικά τοξική – φωνάζετε ο ένας στον άλλον, βρίζεστε, πετάτε πράγματα, χτυπάτε πόρτες – τα θεμέλια καταρρέουν. Ή βασικά, δεν υπήρξαν ποτέ. Τα τοξικά ζευγάρια τσακώνονται τακτικά από τις πρώτες κιόλας μέρες, με αποτέλεσμα η σχέση να χτίζεται σε καταχρηστικές, αρρωστημένες συμπεριφορές. Η αρχή της σχέσης είναι το παν. Και όταν μια σχέση ξεκινάει με φωνές, ζήλιες και τσακωμούς, δεν μπορεί να διορθωθεί ποτέ.

  • Η εις βάθος επούλωση απαιτεί χρόνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι συνήθως υπάρχουν παλαιότερα τραύματα που ωθούν τα άτομα σε τοξικές σχέσεις, όπως τα τραύματα της παιδικής ηλικίας που εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή. Όταν λοιπόν ένα ζευγάρι αποφασίζει να «διορθώσει» την τοξική σχέση, πιστεύει ότι μέσα σε κάποιους μήνες με τη βοήθεια ειδικού, τα πράγματα θα φτιάξουν. Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση, διότι όταν η πληγή είναι βαθιά με τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, δεν μπορεί να επουλωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

  • Η ατομική θεραπεία δεν μπορεί να γίνει βιαστικά

Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι προσπαθούν να γιατρέψουν τις δικές τους πληγές ή ανασφάλειες για χάρη του άλλου, «για να σώσουν την σχέση τους». Η θεραπεία πρέπει να γίνει για σένα, για το δικό σου καλό, με την πολυτέλεια του χρόνου και του χώρου που χρειάζεται ο εαυτός σου. Αν βιαστείς να «αλλάξεις» ακόμα και ως προς το καλύτερο μόνο για να μην χάσεις τον άλλον, τότε δεν θα δεις αποτέλεσμα.

  • Κάποιες πράξεις δεν μπορούν να συγχωρεθούν

Μπορεί να θες να αφήσεις καταστάσεις πίσω σου αλλά όταν οι συμπεριφορές του παρελθόντος έχουν μακροχρόνιες και καταστροφικές συνέπειες στην υγεία, την οικογένεια, την οικονομική κατάσταση ή την καριέρα του άλλου, τότε είναι αδύνατο. Μπορεί πάνω σε ένα καυγά να προσπάθησες να σαμποτάρεις την δουλειά του συντρόφου σου με αποτέλεσμα αυτός να μείνει άνεργος και ακόμα και τώρα να δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο. Μπορεί εκείνος να σε απάτησε και από την στεναχώρια σου να αρρώστησες. Είναι κάποιες πράξεις που οι επιπτώσεις τους θα σας στοιχειώνουν για πάντα.

  • Κάποιες πράξεις δεν μπορούν να ξεχαστούν

Στις σχέσεις αυτές υπάρχουν κάποιες τοξικές συνήθειες που ακόμα και αν ανήκουν στο παρελθόν είναι αδύνατο να ξεχαστούν, όπως τα ψέματα, οι απιστίες, η εκδίκηση.  Μπορεί να έχετε αποφασίσει να σταματήσετε αυτές τις συμπεριφορές αλλά όταν ο σύντροφός σου κάνει κάτι που μπορεί να παραπέμπει σε μια παλιά του «συνήθεια», τότε ο τσακωμός και η παρεξήγηση είναι αναπόφευκτα. Αν για παράδειγμα υπήρχαν απιστίες στο παρελθόν, όταν θα πάει σε άλλο δωμάτιο για να μιλήσει στο τηλέφωνο, τότε θα νομίζεις πως πρόκειται για κάτι ύποπτο. 

  • Οι γύρω σου δεν θα δεχτούν τη σχέση

Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που καταφέρετε να «διορθώσετε» τη σχέση σας, οι δικοί σου άνθρωποι δεν θα την αποδεχτούν. Πόσες φορές έκλαψες στην αγκαλιά τους, σε είδαν καταβεβλημένο ψυχολογικά ή και σωματικά, πήγες να μείνεις στο σπίτι τους γιατί δεν άντεχες στο δικό σου; Όταν το μοτίβο επαναλαμβάνεται, κανείς δεν πιστεύει ότι η σχέση μπορεί να αλλάξει και εσύ να είσαι ευτυχισμένη. Μπορεί να νομίζεις ότι το κάνουν επειδή είναι προκατειλημμένοι, αλλά το κάνουν για το δικό σου καλό.

Επίσης είναι δύσκολο να είσαι με έναν άνθρωπο που κανείς από τον κοινωνικό σου κύκλο δεν τον εγκρίνει.

 

  • Εάν θεραπευτείς πραγματικά, θα φύγεις από μόνος σου

Η αλήθεια είναι πως η δική σου τοξικότητα έλκεται από του άλλου.  Όταν εσύ καταφέρεις να θεραπεύσεις τις πληγές σου, τότε θα δεις ότι δεν θα θες να είσαι με αυτό το άτομο. Οι συμπεριφορές του θα σε πνίγουν και δεν θα μπορείς να τις ανεχτείς. Θα φύγεις από αυτή τη σχέση, αναζητώντας μια υγιή.  

Και κάτι πολύ σημαντικό: δεν είσαι μόνη. Μπορείς να αναζητήσεις εμπιστευτική βοήθεια για κάθε τέτοιου είδους θέμα που σε απασχολεί από ειδικούς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Μη διστάσεις, εφόσον νοιώσεις την ανάγκη για μια συμβουλή.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *