Συμβαίνει μερικές φορές στις μακροχρόνιες σχέσεις να αισθανόμαστε ότι ξέρουμε τον άλλον τόσο καλά ώστε να προβλέπουμε ακόμα και το τι θα πει ή πώς θα συμπεριφερθεί σε μια δεδομένη στιγμή. Σε μία υγιή σχέση αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς είναι σημάδι του ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και οικειότητα με τον άνθρωπό μας.

Όμως αυτή η προβλεψιμότητα κάνει την μαγεία που σου προκαλεί το άγνωστο να χάνεται. Αυτή είναι λοιπόν και η λύση για να αναζωπυρώσεις το ενδιαφέρον σου για τον σύντροφό σου. Να τον δεις σαν «άγνωστο».

Γιατί πρέπει να βλέπουμε τον άλλον σαν άγνωστο;

Δεν υπάρχει κανείς που να έχει πει ποτέ «Βαρέθηκα τον σκύλο μου, το παιδί μου, ή το φυτό μου». Δεν συμβαίνει γιατί σε αυτά ανακαλύπτουμε κάθε μέρα κάτι καινούριο και τα βλέπουμε να αλλάζουν.  Πολλοί όμως έχουν φτάσει στο σημείο να πουν «βαρέθηκα τον σύντροφό μου», γιατί δεν έχουν κάποια προσδοκία αλλαγής από τον άλλον. Όταν είσαι πολύ κοντά με κάποιον, νιώθεις ότι ξέρεις τα πάντα γι’ αυτόν , τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία του, κλείνοντας έτσι αυτόματα την πόρτα κάθε ενδεχόμενης αλλαγής του .

 

Υπάρχει μία ομορφιά στο να αποδέχεσαι τον «άγνωστο» κόσμο του άλλου και να αναζητάς σε αυτόν το κάτι διαφορετικό, παρά να εκλαμβάνεις τα πάντα ως δεδομένα. Αντί λοιπόν να δεις αυτό που ήδη γνωρίζεις, ψάξε κάτι διαφορετικό στον άλλον. Κάθε άνθρωπος έχει αναρίθμητα στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του που μπορείς καθημερινά να ανακαλύπτεις σε αυτόν. Δεν γίνεται ποτέ να ξέρεις τα πάντα.

 

Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδέχεσαι και δεν αγαπάς τον σύντροφό σου όπως ακριβώς είναι. Πρόκειται για την αλλαγή της δικής σου προσωπικής οπτικής ώστε να τον δεις σαν έναν άνθρωπο εξελισσόμενο, με δυνατότητες αλλαγής.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *