Παρ΄όλο που όλα τα φρούτα είναι υγιεινά καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, υπάρχουν κάποια που αν τα εντάξεις στη διατροφή σου θα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Και αυτό γιατί έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δημιουργώντας το αίσθημα του κορεσμού.

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν τα 7 φρούτα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος αλλά και να μειώσεις το λίπος του σώματός σου:

  • Μήλα

Στη φλούδα του μήλου υπάρχει μια ένωση που ονομάζεται ουρσολικό οξύ. Η ένωση αυτή είναι συνδεδεμένη με την αυξημένη καύση θερμίδων καθώς και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.  

Τα πράσινα μήλα μάλιστα μπορεί να ωφελήσουν την απώλεια βάρους λίγο περισσότερο από τα κόκκινα ή κίτρινα. Έχουν υψηλότερη ποσότητα πολυφαινολών και ινών που συμβάλλουν στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών και φλεγμονών.

Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά είναι προτιμότερο να το καταναλώνεις ολόκληρο και όχι σε μορφή χυμού. Εάν φας ένα μήλο 15 λεπτά πριν το γεύμα σου, θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκειά του.

 

 

 

  • Καρπούζι

Περισσότερο από το 90% του καρπουζιού είναι νερό, επομένως έχει ελάχιστες θερμίδες. Το φρούτο αυτό, όχι μόνο σε βοηθά να καταναλώσεις την ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου κατά την διάρκεια της μέρας αλλά σου δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μικρότερες ποσότητες γευμάτων.

  • ΜΟΥΡΑ

Τα μούρα-  blueberries, blackberries,  φράουλες, σμέουρα-  έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, έχοντας παράλληλα χαμηλή “ενεργειακή πυκνότητα” ή συμπυκνωμένες θερμίδες. 

 

Blueberries

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι τα βατόμουρα παχαίνουν, στην πραγματικότητα όμως είναι καλά για την απώλεια βάρους. Μόνο με 85 θερμίδες ανά φλιτζάνι είναι σαν να έχεις φάει ένα γλυκό, ενώ τα 3 γραμμάρια φυτικών ινών που εμπεριέχονται στην ίδια ποσότητα θα σε χορτάσουν.

Φράουλες

Παρέχουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη ένζυμα και φυτικές ίνες. Οι φράουλες δεν καίνε λίπος, αλλά μπορούν να καλύψουν την επιθυμία σου για κάτι γλυκό, έχοντας μόνο 50 θερμίδες αν φλιτζάνι.

Σμέουρα

Eίναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι και μόλις 64 θερμίδες. Έχουν περίπου 32 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό , η οποία είναι περισσότερο από το ένα τρίτο της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας.

 

 

 

  • Aβοκάντο

Το αβοκάντο θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους μόνο αν το μέγεθος της μερίδας είναι 50 γραμμάρια, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο ενός μεσαίου αβοκάντο, γιατί ένα ολόκληρο έχει 322 θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε λιπαρά και φυτικές ίνες ενώ παράλληλα είναι γευστικό και μπορεί να καταναλωθεί σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς.  

  • Μάνγκο

Το μάνγκο έχει περισσότερες θερμίδες από πολλά άλλα φρούτα-100 θερμίδες ανά φλιτζάνι- χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι παχαίνει, αν προσέξεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις.

Το τροπικό αυτό φρούτο έχει 0,6 θερμίδες ανά γραμμάριο, καθιστώντας το πολύ χαμηλό σε ενεργειακή πυκνότητα. Τρόφιμα χαμηλότερα σε ενεργειακή πυκνότητα μπορεί να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος επειδή σε χορταίνουν με πολύ λιγότερες θερμίδες από ό, τι αν προτιμούσες τρόφιμα υψηλότερα σε ενεργειακή πυκνότητα.  

  • Ανανάς

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ανανάς ωφελεί την απώλεια βάρους λόγω ενός ενζύμου που ονομάζεται βρωμελίνη. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η βρωμελίνη βοηθά στην απώλεια βάρους επειδή επιταχύνει την πέψη και κατά συνέπεια να ενισχύσει το μεταβολισμό. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει.  Η βρωμελίνη βοηθά το σώμα να διασπάσει τις πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, αλλά αυτό το όφελος δεν έχει καμία σχέση με το μεταβολισμό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ανανάς δεν μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους  όπως όλα τα φρούτα καθώς είναι πηγή ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και οι φυτικές ίνες. Αλλά αν καταναλώνεις ανανά για να χάσεις βάρος λάβε υπόψη σου έχει περίπου 85 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

 

 

 

  • Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιλαμβάνει βιταμίνη C, φυτικές ίνες και υψηλές ποσότητες νερού, ενώ αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *