Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κάποιος την τηλεόραση στις ειδήσεις ή να κάνει scroll down στα ενημερωτικά sites και να μην δει δεκάδες θέματα για τον κορονοϊό και το lockdown. Η νέα πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα δεύτερο lockdown και εμείς καλούμαστε να παραμείνουμε όσο πιο ψύχραιμοι και ψυχικά υγιείς γίνεται. Πώς θα τα καταφέρουμε;  Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Επικεντρωθείτε σε ό,τι μπορείτε να αλλάξετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαμε γλιτώσει πολύ δράμα από τη ζωή μας εάν αλλάζαμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Τι εννοούμε; Συμβαίνουν μερικά πράγματα και γεγονόταν στη ζωή που δεν περνούν από το χέρι μας, όπως η εμφάνιση του κορονοϊού στη ζωή μας και ο εγκλεισμός. Είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε; Όχι. Θα γίνει κάτι εάν επιβαρύνουμε την ψυχική μας υγεία με άσχημες και αρνητικές σκέψεις; Σίγουρα όχι. Τότε γιατί το κάνουμε; Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να επικεντρωνόμαστε στο να βελτιώνουμε τη ζωή μας με ό,τι περνά από το χέρι μας και όχι να καταρρακωνόμαστε για όσα δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Βάλτε προτεραιότητες

Όπως συνέβη και στο πρώτο lockdown έτσι και τώρα, θα σκεφτείτε να κάνετε πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι. Εκκαθάριση ντουλάπας, γενική καθαριότητα, γυμναστική, οργάνωση, βίντεο κλήσεις με φίλους και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Αυτή τη φορά όμως, αντιμετωπίστε την κατάσταση με περισσότερη ψυχραιμία και γράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα θέλετε να κάνετε με σειρά προτεραιότητας. Μη ξεχνάτε όμως πως δεν χρειάζεται να είστε κάθε στιγμή της ημέρας απασχολημένες. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην ξεκούραση και την χαλάρωση. Καμιά φορά και η “ταβανοθεραπεία” μας βοηθάει να παραμένουμε ήρεμοι. 

Κάντε εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη

Σε περιόδους που νιώθουμε πίεση στο μυαλό και την καρδιά μας, οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουμε να εστιάζουμε σε ό,τι αρνητικό υπάρχει στη ζωή μας, ό,τι μας λείπει, ό,τι δεν μας αρέσει. Αυτό που πετυχαίνουμε με αυτή την τακτική είναι να μεγαλωποιούμε την κατάσταση στο μυαλό μας και να πιστεύουμε εν τέλει πως δεν υπάρχει τίποτα θετικό στη ζωή μας. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, απλώς χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να εστιάζει στα θετικά και να δείχνουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε. Μία εύκολη και πολύ χρήσιμη τακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να γράφετε καθημερινά μία λίστα με όλα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Η υγεία σας, οι φίλοι και οι οικογένεια σας, το ότι έχετε ένα σπίτι για να μείνετε. Επικεντρωθείτε στα απλά και καθημερινά πράγματα που δεν είναι καθόλου δεδομένα. 

Δημιουργήστε μία ρουτίνα

Ακόμα και αν μόνο το άκουσμα της λέξης “ρουτίνα” σας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, κατά τη διάρκεια του lockdown είναι αρκετά σημαντικό να ακολουθείτε μία πιο χαλαρή ρουτίνα. Να μη μένετε με τις πιτζάμες όλη την ημέρα, να βγαίνετε για περπάτημα έστω και για δέκα λεπτά στη γειτονιά, να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό χώρο για να εργάζεστε και να οριοθετείτε τον χρόνο που διαθέτετε για δουλειά και χαλάρωση. Ακόμα και το να ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίβα ομορφιάς πρωί και βράδυ, θα σας βοηθήσει να μην παραμελήσετε τον εαυτό σας. 

Να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν

Την περίοδο του lockdown είναι σημαντικό να δίνετε μεγαλύτερη βάση σε όσα σας κάνουν χαρούμενους και σας φτιάχνουν τη διάθεση. Εάν αγαπάτε τη γυμναστική, δώστε βάση στις καθημερινές προπονήσεις. Εάν σας αρέσει η μαγειρική, δοκιμάστε νέες συνταγές που δεν είχατε χρόνο να κάνετε. Ό,τι είναι αυτό που μπορεί να σας προσφέρει χαρά, χαρίστε το στον εαυτό σας. 

Αλλάξτε ό,τι σας ενοχλεί

Αυτή είναι μία διαδικασία που μόνο καλό θα σας κάνει, αρκεί να το πάρετε απόφαση. Εάν δηλαδή εδώ και καιρό σας ενοχλεί που περνάτε τόσο χρόνο στα social media και σκέφτεστε πόσο θα θέλατε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δείτε περισσότερες ταινίες, αυτή είναι η ευκαιρία που έχετε για να το κάνετε. Σκεφτείτε τις συνήθειες που θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας και απλώς κάντε το. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *