Η πανδημία που προκάλεσε ο Covid στον πλανήτη έχει αλλάξει εξ’ ολοκλήρου όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Φυσικά, από αυτές τις αλλαγές δεν θα μπορούσε να λείπει και το ντύσιμο μας. Ο κόσμος της μόδας, οι οίκοι και τα brands προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες μας. Με ποιον τρόπο;

 Το online shopping έχει εκτοξευτεί καθώς πολλοί αποφεύγουν τα καταστήματα και τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί στο ταμείο ή το δοκιμαστήριο, ενώ παράλληλα τα brands δελεάζουν τον κόσμο με online εκπτώσεις που δεν υπάρχουν στα καταστήματα. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει όμως είναι η στροφή στο loungewear και activewear. Όσες τάσεις κι αν είχαν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως ένα σετ φόρμες, ένα άνετο πουλόβερ ή μία ολόσωμη φόρμα που μας κάνει να νιώθουμε άνετα θα είναι οι top επιλογές των γυναικών και θα έχουν κορυφαίες πωλήσεις. 

Γιατί συνέβη αυτό; Το lockdown άλλαξε σε απόλυτο βαθμό τον τρόπο ζωής μας. Πλέον, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων εργάζονται από το σπίτι και αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να φορέσεις pencil φούστα, πουκάμισο και ψηλοτάκουνες γόβες για εκείνο το meeting. Αρκεί να επιλέξεις ένα πουκάμισο ή μία μπλούζα, να βαφτείς διακριτικά και να συνδεθείς στο Zoom για να συνομιλήσεις με τους συνεργάτες σου. Με τι θα συνδυάσεις το πουκάμισο σου; Με ένα άνετο παντελόνι, ένα αθλητικό κολάν ή ακόμα και με τη πιτζάμα σου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να φορέσεις κάτι που ναι μεν σε κάνει να νιώθεις άνετα αφού είσαι στο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα σε ενεργοποιεί και σου αλλάζει τη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πωλήσεις σε loungewear κομμάτια σε κορυφαία e-shops όπως το Net-a-Porter και το My Theresa έχουν εκτοξευτεί μέχρι και 1303%. Πλέον μένεις στο σπίτι, δουλεύεις, χαλαρώνεις, αλλά δεν θέλεις να φοράς όλη την ημέρα πιτζάμες. Θέλεις να φοράς ρούχα που συνδυάζουν άνεση και κομψότητα.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα activewear κομμάτια. Οι φόρμες και τα κολάν, τα αθλητικά παπούτσια και ό,τι έχει σχέση με τη γυμναστική επίσης γνωρίζει τεράστια άνθιση καθώς το να στείλουμε 6 στο 13033 και να περπατήσουμε στη γειτονιά έκανε πολλούς από εμάς να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε συστηματικά.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει όμως στη βιομηχανία της μόδας όμως έχει προκληθεί από εμάς τους ίδιους. Από τα πρώτα πράγματα που κάναμε οι περισσότεροι όταν μείναμε στο σπίτι ήταν η εκκαθάριση της ντουλάπας. Και κάπου εδώ ήρθε η συνειδητοποίηση. Πόσα από τα ρούχα που έχουμε στη συλλογή μας φοράμε πραγματικά; Πόσα έχουμε να φορέσουμε χρόνια και πόσα είναι ακόμα και σε λάθος νούμερο; Πόσα από αυτά δεν θα φορέσουμε ποτέ ξανά και πόσα αγοράσαμε χωρίς να το σκεφτούμε ή επειδή ήταν σε έκπτωση; Όλη αυτή η διαδικασία μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση πως χρειάζεται να κάνουμε υπεύθυνες και έξυπνες αγορές. Αυτό μπορεί να σημαίνει να επενδύουμε σε ποιότητα και όχι σε ποσότητα ή να σκεφτόμαστε διπλά πριν αγοράσουμε κάτι. Αλλά ακόμα και όταν αγοράζουμε κάτι, προτιμάμε να αποκτήσουμε κομμάτια, τα οποία όντως θα φορέσουμε και κυρίως είναι casual και άνετα. Πλέον κατανοούμε δηλαδή τις ανάγκες μας και επικεντρωνόμαστε σε αυτές.

Πόσο ακόμα θα αλλάξει ο κόσμος της μόδας; Θα επανέρθουμε ποτέ στην κανονικότητα; Σύμφωνα με τους ανθρώπους της μόδας είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε σε κάποιο τελικό συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι πως οι άνετες γραμμές, τα απαλά υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα και τα basic κομμάτια που μπορούν να φορεθούν με άπειρους τρόπους γίνονται η συνταγή της επιτυχίας για τα looks της νέας σεζόν και πως το casual ντύσιμο έχει έρθει για να μείνει. Ας το ανακαλύψουμε. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *