Μία ερώτηση που απασχολεί όλους όσους θέλουν να χάσουν κιλά είναι «Πόσες θερμίδες πρέπει να χάνω την μέρα;». Σύμφωνα με έρευνες ένας ενδεικτικός αριθμός είναι οι 250 θερμίδες ημερησίως (όσο ένα μεγάλο μπουκάλι μπύρα), αλλά η αλήθεια είναι πως ο υπολογισμός αυτός δεν είναι τόσο απλός και κυρίως όχι ίδιος για όλους.

Πάμε λοιπόν να δούμε τους 3 παράγοντες που πρέπει να γνωρίζεις για να υπολογίσεις πόσες θερμίδες πρέπει να χάνεις ημερησίως ώστε να αδυνατίσεις:

  • Βασικός Μεταβολισμός

Όταν γυμνάζεσαι, δουλεύεις, μιλάς στο τηλέφωνο, ακόμα και όταν κάθεσαι ή και κοιμάσαι, ο οργανισμός σου καταναλώνει ενέργεια. Η ενέργεια αυτή που δαπανάται προκειμένου να εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες για να διατηρηθείς στη ζωή, όπως η λειτουργία της αναπνοής, η κυκλοφορία του αίματος,  η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η διαδικασία της πέψης κ.λπ. ονομάζεται βασικός μεταβολισμός.

Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις καθημερινές του δραστηριότητες -πέραν της άσκησης- και αντιπροσωπεύει το 60 – 75% της συνολικής ημερήσιας δαπάνης, επομένως είναι σημαντικό να τον γνωρίζουμε.

 

 

  • Άσκηση

Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις θερμίδες που καίμε ημερησίως είναι η άσκηση. Οι θερμίδες αυτές εξαρτώνται από την ένταση και τη διάρκεια της δραστηριότητας. Από το να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί του ασανσέρ, έως το να πηγαίνεις περπατώντας μέχρι την δουλειά, μέχρι το να είσαι θαμώνας του γυμναστηρίου, κ.ο.κ. Όταν δηλαδή γυμνάζεσαι περισσότερο οι θερμίδες που πρέπει να χάνεις είναι πολύ λιγότερες από αυτές που πρέπει να χάνεις όταν κάνεις μία καθιστική δουλειά.

  • Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή και η κατανάλωση τροφών που δεν εμπεριέχουν πολλές θερμίδες και κυρίως ζάχαρη και συντηρητικά είναι καθοριστική για την απώλεια βάρους.

Επίσης, η υιοθέτηση πιο υγιεινών τρόπων παρασκευής των φαγητών. Αντί για τηγάνισμα, για παράδειγμα, προτιμήστε να ψήσετε το φούρνο ή  να παρασκευάσετε το φαγητό σε φριτέζα που λειτουργεί με αέρα. Γλιτώνεις έτσι πολλές θερμίδες και βελτιώνεις την ποιότητα του φαγητού σου.

 

Σου παρουσιάζουμε και μερικές τροφές που μπορείς να αντικαταστήσεις στη διατροφή σου :

  • Αντικαταστήστε το τηγανητό κοτόπουλο που έχει 230 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, με στήθος κοτόπουλου στη σχάρα με 164 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
  • Αντί για μοσχαρίσιο κιμά που έχει 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, προτίμησε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα οποία έχουν 153 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
  • Αντί για αναψυκτικό τύπου “κόλα” (105 θερμίδες) προτίμησε ένα ανθρακούχο νερό που έχει 0 θερμίδες.
  • Προτίμησε γενικά no sugar ποτά και αναψυκτικά.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *