Όλοι οι φιλόδοξοι άνθρωποι έχουν υψηλούς στόχους και μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό τους. Το μεγαλύτερο λάθος όμως που μπορείς να κάνεις προσπαθώντας να φτάσεις ψηλά, είναι να επιδιώκεις να είσαι ο καλύτερος από όλους. Ίσως συχνά μπαίνεις σε μια διαδικασία σύγκρισης με τους συναδέλφους, συναθλητές, φίλους και γνωστούς σου, θεωρώντας τους καλύτερους.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να προσπαθείς να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου. Διότι το να προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος όλων είναι μια χαμένη μάχη.

Πολλές φορές όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζουμε. Αποτυγχάνουμε και ύστερα απογοητευόμαστε. Η αποτυχία όμως είναι αναπόφευκτη όταν θες συνεχώς να βελτιώνεσαι. Γι΄ αυτό, το σημαντικό είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι τυχόν αποτυχίες απ’ το να φοβάσαι να έρθεις αντιμέτωπος με αυτές. Η αποτυχία δεν είναι αυτό που είσαι εσύ, είναι μια εμπειρία που θα σε κάνει καλύτερο.

Πάμε λοιπόν να δούμε 5 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες με αισιοδοξία.

 

1.Μάθε μέσα από την αποτυχία σου

Η βαθιά θλίψη και απογοήτευση μόνο κακό μπορούν να σου κάνουν. Όταν πέφτεις, προσπάθησε να σηκωθείς και να αναρωτηθείς τι σε οδήγησε εκεί. Για ποιους λόγους απέτυχες; Τι μπορεί να πήγε στραβά; Μετάτρεψε την αποτυχία σου σε κάτι θετικό και ωφέλιμο, εντοπίζοντας τα λάθη σου, ώστε να μην τα επαναλάβεις.

2.Αντικατάστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές

Είναι σημαντικό να εξασκήσεις το μυαλό σου ώστε να σκέφτεται θετικά. Όταν κάνεις κάτι λάθος, σκέψεις όπως «Είμαι άχρηστος», «Δεν θα καταφέρω ποτέ να γίνω καλός», «Θα τα παρατήσω», στροβιλίζουν στο μυαλό σου.  

Το πρώτο βήμα είναι να μάθεις να μην πιστεύεις ως δεδομένα αληθινές αυτές τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις και το δεύτερο να τις εκλογικεύσεις και να τις αντικαταστήσεις με θετικές. Σκέψου ό,τι έχεις πετύχει μέχρι στιγμής και ότι μία αποτυχία δεν σε κάνει άχρηστο. Σκέψου ότι αυτή η αποτυχία θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επόμενη επιτυχία. Σκέψου ότι αν τα παρατήσεις, δεν θα βελτιωθείς και θα μείνεις στάσιμος.

3.Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου

Εάν ένας φίλος σου αποτύχει σε κάτι, θα τον επικρίνεις; Όχι.  Θα είσαι υποστηρικτικός μαζί του. Ο εαυτός σου, είναι ο καλύτερός σου φίλος, γι’ αυτό μην είσαι αυστηρός μαζί του. Αντί να τον χτυπάς και να τον ρίχνεις ακόμα πιο χαμηλά όταν έχει ήδη πέσει κάτω, προσπάθησε να τον βοηθήσεις. Το να μάθεις να συγχωρείς εσένα, θα σε κάνει να δεχτείς τα λάθη σου και να προχωρήσεις. Όταν αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με στοργή και καλοσύνη, τον βοηθάς να επιστρέψει δυναμικά και να προσπαθήσει ξανά και ξανά.

 

4.Να εκφράζεις τα συναισθήματα σου

Μην προσπαθείς να φανείς δυνατός καταπνίγοντας τα συναισθήματά σου. Έχεις δικαίωμα να στεναχωρηθείς, να κλάψεις, να φωνάξεις, να ξεσπάσεις για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Όταν αποτύχεις, μην προσπαθήσεις να προσποιηθείς ότι δεν σε πείραξε. Είναι σημαντικό  και υγιές να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου, να μιλήσεις σε κάποιον γι΄ αυτά και  να τα κατανοήσεις. Διαφορετικά θα σε καταβάλουν και θα σε εμποδίσουν να συνεχίσεις.

 

 

 

5.Δες τα θετικά μέσα στην αποτυχία

Ίσως πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό όταν αποτυγχάνεις. Όταν κάτι πάει στραβά, ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος με την αρνητικότητα και αυτόματα επικεντρώνεται στα λάθη. Αξιολογώντας την αποτυχία σου, προσπάθησε να εντοπίσεις τουλάχιστον 3 θετικά στοιχεία σε αυτήν . Αν για παράδειγμα ο διευθυντής απέρριψε την πρότασή σου, σκέψου ότι η παρουσίαση σου ήταν καλή. Η εστίαση σε αυτά που έκανες σωστά, βοηθά στην ενίσχυση αυτών των συμπεριφορών και τελικά αναδιαμορφώνει την εμπειρία σου σε θετική.

Όλα αυτά ίσως σου ακούγονται πολύ θεωρητικά, όμως ισχύουν. Αυτός ο τρόπος σκέψης χαρακτήρισε όλους τους σπουδαίους των εποχών.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μεταξύ άλλων είχε πει: “η αποτυχία είναι μια επιτυχία σε εξέλιξη”. Και βέβαια, το επίσης διάσημο: “Δείξε μου κάποιον που δεν έχει αποτύχει ποτέ και θα δω κάποιον που ποτέ δεν προσπάθησε”.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *