Το συνεχές άγχος της καθημερινότητας, η ένταση που βιώνουμε και τα συναισθήματα δυσφορίας, έχουν οδηγήσει κατά καιρούς στην ανακάλυψη διάφορων μεθοδών διαχείρισης, όπως είναι οι τεχνικές αυτοβοήθειας- ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση. Ωστόσο υπάρχει μια τεχνική η οποία γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα και συνδέει άμεσα μια πιο φυσική προσέγγιση με την φυσική άσκηση. Ονομάζεται τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης ή αλλιώς EFT.

Τι είναι το EFT;

Το EFT είναι μια ενδυναμωτική τεχνική αυτοβοήθειας  που θα σε βοηθήσει να απελευθερώσεις αρνητικά συναισθήματα ή να απαλλαγείς από σωματικούς πόνους, ψυχαναγκασμούς ή εμμονικές συμπεριφορές, χτυπώντας ελαφρά διαφορετικά σημεία στο σώμα σου.   Αν και ακόμα ερευνάται, το EFT έχει χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του άγχους, της κατάθλιψης και του μετατραυματικού στρες. Μπορείς να το κάνεις μόνος σου στο σπίτι παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βίντεο EFT  ή με τη βοήθεια επαγγελματία θεραπευτή.  

Πώς λειτουργεί;

Όπως και με τον βελονισμό, το EFT επικεντρώνεται στα μεσημβρινά σημεία – τα σημεία όπου παγιδεύεται η ροή ενέργειας. Το πάτημα σε αυτά τα σημεία βοηθά στην απελευθέρωση της ενέργειας. 

Συγκεκριμένα, το απαλό χτύπημα σε διαφορετικά σημεία συμ,βάλει στην ηρεμία, στέλνοντας σήματα στα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν το στρες, καθώς σύμφωνα με έρευνες μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 43% .

 

Πώς να εφαρμόσεις την τεχνική  EFTστο σπίτι

Πάμε να δούμε λοιπόν τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να εφαρμόσεις μόνος σου την τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης

  1. Επίλεξε το πρόβλημα που θες να εστιάσεις (π.χ. άγχος).
  2. Βαθμολόγησε το επίπεδο έντασης του προβλήματος σε κλίμακα από το 0 (λιγότερο) έως το 10 (το περισσότερο).
  3. Παρατήρησε σε ποιο σημείο σωματοποιείται το πρόβλημα και ποια είναι η αίσθηση που δημιουργείται (π.χ. πόνοι στους ώμους, σφίξιμο στο στομάχι κ.λπ.).
  4. Πίεσε ελαφρά στο πλάι του χεριού σου ενώ επαναλαμβάνεις τη δήλωση αποδοχής μία έως τρεις φορές (π.χ. “Παρόλο που έχω αυτό το άγχος και το σφίξιμο στο στομάχι , αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου”).
  5. Πίεσε ελαφρά σε κάθε ένα από τα σημεία, επαναλαμβάνοντας μια φράση υπενθύμισης (π.χ. “άγχος και σφίξιμο στο στομάχι μου”):

– Επάνω μέρος του κεφαλιού
– Φρύδι (αρχή του φρυδιού πλησιέστερα στη μύτη)
– Στο πλάι του ματιού
– Κάτω από τα μάτια
– Κάτω από τη μύτη
– Πιγούνι
– Κλειδοκόκαλο

-Κάτω από το μπράτσο

  1. Επανάλαβε το παραπάνω βήμα.
  2. Βαθμολόγησε την ένταση του προβλήματος σε κλίμακα από το 0 έως το 10.
  3. Εάν το επίπεδο έχει πέσει – τέλεια, επανάλαβε τη διαδικασία για να το μειώσεις περισσότερο.
  4. Αν το επίπεδο έχει ανέβει, μην ανησυχείς! Πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόβλημα ναι μεν έχει κατασταλεί αλλά δεν το αντιλαμβάνεσαι . Οπότε μην σταματήσεις την τεχνική και επανάλαβε έναν ακόμα γύρο για να μειώσεις την ένταση.  
  5. Εάν το επίπεδο έχει παραμείνει το ίδιο, προσπάθησε να περιγράψεις με περισσότερες λεπτομέρειες τι αισθάνεσαι, για παράδειγμα: “Παρόλο που είμαι αγχωμένος για την λήξη αυτής της προθεσμίας και μπορώ να το νιώσω στη δεξιά πλευρά του στομάχου μου, που μοιάζει με έναν σφιχτό κόμπο στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού, αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου ».
  6. Συνεχίστε μέχρι να φύγει η ένταση.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *