Ποιος δεν θέλει να δείχνει νεότερος απ’ ότι είναι; Ο χρυσός κανόνας για να το πετύχεις είναι να βελτιώσεις κάποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες, προκειμένου να επιβραδύνεις τη διαδικασία της γήρανσης.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι συνήθειες:

  • Κάπνισμα

Φυσικά και θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας. Τα τσιγάρα περιέχουν χημικές ουσίες που όταν απελευθερωθούν με τη μορφή καπνού δημιουργούν «λεκέδες» σε ό,τι ακουμπούν. Γι’ αυτό κιτρινίζουν τα δόντια. Επίσης προκαλούν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την κυκλοφορία του οξυγόνου και των βιταμινών στο δέρμα. Οι χρόνιοι καπνιστές εμφανίζουν πιο γρήγορα σακούλες κάτω από τα μάτια και ρυτίδες στα χέρια, στα χείλη και στο προγούλι. Το κάπνισμα επιφέρει προβλήματα υγείας και επηρεάζει όργανα όπως το στόμα, το στομάχι και οι πνεύμονες, με αποτέλεσμα η φωνή των καπνιστών να είναι πιο βαριά και βραχνή.

  • Λίγες και μη ποιοτικές ώρες ύπνου

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική υγεία. Οι ώρες πρέπει να είναι επαρκείς – περίπου 7  – και ποιοτικές. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σου και τα όργανά σου εργάζονται ώστε να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να αναγεννήσουν τους ιστούς σου. Όταν δεν κοιμάσαι σωστά το δέρμα σου φαίνεται πιο γερασμένο.

  • Πολλές ώρες στην οθόνη

Μπορεί να νομίζεις ότι όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι και βλέπεις σειρές με τις ώρες χαλαρώνεις και ξεκουράζεσαι. Το φως όμως που εκπέμπουν οι οθόνες– το λεγόμενο ΗΕV ή μπλε φως– προκαλεί βλάβες στα ένζυμα του δέρματος, κάνοντάς το να δείχνει κουρασμένο, με γραμμές και ρυτίδες. Προκαλεί μάλιστα μακροχρόνια και την εμφάνιση πανάδων.

  • Junk Food

Μπορεί να είναι γευστικό και εθιστικό αλλά είναι καταστροφικό για την υγεία και την εξωτερική σου εμφάνιση. Το junk food, περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συντηρητικών. Η γλυκόζη καταστρέφει τη σύνδεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης με τα αμινοξέα, που διατηρούν το δέρμα σφιχτό και ελαστικό. Προτίμησε λοιπόν τροφές χωρίς ζάχαρη και κυρίως άφθονα φρούτα και λαχανικά που θα ενυδατώσουν το δέρμα σου.

  • Αλκοόλ

Η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ θα προκαλέσει προβλήματα τόσο στην υγεία όσο και στην εμφάνισή σου. Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία. Δημιουργεί πρήξιμο και ρυτίδες στο πρόσωπο.

  • Έλλειψη νερού

Όταν δεν πίνεις πολύ νερό το δέρμα σου αφυδατώνεται, γίνεται ξερό και οι μαύροι κύκλοι πιο έντονοι. Το ιδανικό είναι να καταναλώνεις τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό τη μέρα για να διατηρείται το δέρμα σου υγιές.

  • Έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στην UV ακτινοβολία οδηγεί σε κλειστούς πόρους, αφυδατωμένο δέρμα και εγκαύματα. Το κολλαγόνο μειώνεται και το δέρμα αποκτά ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Η χρήση του αντηλιακού με υψηλό δείκτη είναι απαραίτητη, όπως και η χρήση γυαλιών ηλίου για να μην ζαρώνεις τα μάτια σου και κάνεις γκριμάτσες, δημιουργώντας επιπλέον ρυτίδες.

  • Workaholic

Είναι αξιοθαύμαστο κάποιος να λατρεύει την δουλειά του και να εργάζεται ώρες ατελείωτες για να είναι επιτυχημένος. Όταν όμως αφιερώνεσαι ολοκληρωτικά στη δουλειά δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση, σωστό ύπνο, υγιεινό φαγητό, γυμναστική, με αποτέλεσμα να γερνάς πιο γρήγορα. Αφιέρωσε λίγες περισσότερες ώρες στον εαυτό σου.

 

  • Προστάτεψε την ακοή σου

Δεν είναι μόνο οι ρυτίδες και οι σκούρες κηλίδες που θα σε κάνουν να φαίνεσαι γερασμένος. Φαντάσου στα 40 σου να ζητάς να επαναλάβουν κάτι που σου είπαν ή να μιλάς πολύ δυνατά επειδή εσύ δεν ακούς καλά. Όταν ακούς μουσική με ακουστικά, 104 ντεσιμπέλ εκτοξεύονται κατευθείαν στα αυτιά σου. Αυτό ισοδυναμεί με το να κάθεσαι δίπλα σε ένα κομπρεσέρ. Σύμφωνα με έρευνες οποιοδήποτε επίπεδο πάνω από 90 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στην ακοή.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *