Σίγουρα όλοι θυμόμαστε τότε που ήμασταν μικροί και μαλώναμε με τους γονείς μας επειδή δεν θέλαμε να κοιμηθούμε νωρίς. Πλέον σίγουρα έχουμε μετανιώσει για αυτή την επανάσταση και ευχόμαστε να τους είχαμε ακούσει και να απολαμβάναμε ακόμα περισσότερο τον ύπνο μας. Ακόμα και αν η καθημερινότητα ή οι υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να κοιμόμαστε όσο θα θέλαμε, εμείς θα πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας και να κοιμόμαστε τουλάχιστον 6-7 και ιδανικά 8 ώρες την ημέρα. Για ποιο λόγο; Ο ύπνος μας βοηθά σε πολλές πτυχές της ζωής και της καθημερινότητας μας. Ας τις ανακαλύψουμε. 

Στην οδήγηση

Εάν έχετε απολαύσει έναν ωραίο και ξεκούραστο ύπνο το προηγούμενο βράδυ, να είστε σίγουρες πως θα είστε ακόμα περισσότερο ασφαλείς όσο οδηγείτε. Αυτό οφείλετε κυρίως στο γεγονός πως ο εγκάφαλος μας ξεκουράζεται και αποφορτίζεται όσο εμείς κοιμόμαστε, έτσι είναι σε εγρήγορση όταν χρειάζεται, δηλαδή όταν οδηγούμε. 

-Στα μαλλιά σας

Να και κάτι που πιθανώς να μη γνωρίζατε. Μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και  τα μαλλιά μας. Εάν δεν μακραίνουν αρκετά γρήγορα τα μαλλιά σας ή εάν μοιάζουν θαμπά και ταλαιπωρημένα, υπάρχει περίπτωση να φταίει -μεταξύ άλλων- και η έλλειψη του ύπνου. 

-Στο ανοσοποιητικό σας

Εάν κοιμόσαστε τουλάχιστον 6-7 ώρες κάθε βράδυ, τότε χρειάζεται να γνωρίζετε πως με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας και είναι πιο δύσκολο να κολλήσετε κάποια ίωση. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως ο ύπνος βοηθά πολύ τους ασθενείς που πάσχουν από πνευμονία ή κάποια σοβαρή ίωση. 

-Στον πόνο

Ο ύπνος λειτουργεί ως ένα φυσικό αναλγητικό για όλους μας. Την επόμενη φορά δηλαδή που θα έχετε πονοκέφαλο, προσπαθήστε να κοιμηθείτε έστω και λίγο. Στη συνέχεια, σίγουρα θα νιώθετε καλύτερα. 

-Στη μνήμη

Αυτό είναι λίγο ή πολύ γνωστό σε όλους μας. Εάν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζαμε όμως είναι ο λόγος που συμβαίνει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο εμείς κοιμόμαστε, οι πληροφορίες και οι αναμνήσεις έχουν τη δυνατότητα να κατασταλάστουν στον εγκέφαλο μας. Επίσης, δεν υπάρχει καλύτερο γιατρικό μετά από μία πολύ δύσκολη ημέρα από έναν ύπνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει αποδειχθεί πως ο ύπνος βοηθά να διώξουμε όλο τον αρνητισμό.

-Στην ευφυία 

Οι ειδικοί λένε πως “ο ύπνος μας κάνει εξυπνότερους”. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα στάδια ύπνου, ένα εκ των οποίων είναι το REM, το πιο σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου μας. Οι διαταραχές στον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή συγκέντρωση αλλά και ένα αίσθημα “ομίχλης”, δηλαδή ξεχνάμε ή δεν έχουμε σωστή ροή στις σκέψεις μας. 

 

-Στη διάθεση

Σκεφτείτε πόσο πιο ευδιάθετες νιώθετε όταν έχετε απολαύσει έναν ύπνο που σας ξεκούρασε. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ύπνος μας δίνει τη δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στην επόμενη ημέρα, μειώνει το άγχος και μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι. 

-Στην επιδερμίδα

Θα Έχετε ακούσει πολλές φορές για το beauty sleep και όντως είναι κάτι που ισχύει. Η ορμόνη που αφορά τον ύπνο, η μελατονίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αντιγήρανση. Έτσι, όσο εμείς κοιμόμαστε, η μελατονίνη αναπλάθει την επιδερμίδα μας και την κάνει πιο λαμπερή.

-Στη λίμπιντο

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει σημαντικά την όρεξη μας για ερωτική επαφή και να μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν νιώθουμε έλξη για τον σύντροφο μας. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας καλός ύπνος για να μας ξεκουράσει και να μας επαναφέρει στα φυσιολογικά. Μετά η ερωτική επιθυμία θα επιστρέψει σίγουρα. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *