Αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την περίοδο της καραντίνας. Τότε που όλοι ήμασταν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι και η μοναδική μας διέξοδος ήταν να στείλουμε 6 στο 13033 και να περπατήσουμε στη γειτονιά μας. Όχι εντάξει, η αλήθεια είναι πως η συχνότερη λύση ήταν να περάσουμε πολλές ώρες στα social media και κυρίως στο Instagram.

Εκείνη την περίοδο λοιπόν, ένα scroll down στην αρχική σελίδα του προφίλ σου και μερικά stories ήταν αρκετά για να σε κάνουν να νιώθεις τύψεις. Γιατί; Influencers, celebrities, bloggers μας έδειχναν με κάθε λεπτομέρεια πόσες ώρες έκαναν γυμναστική, πόσα banana breads έφτιαξαν, πόσο καλά και διεξοδικά καθάρισαν το σπίτι τους, πόσες ώρες πέρασαν μπροστά στο λάπτοπ δουλεύοντας, πόσα νέα χόμπι ανέπτυξαν.

Ταυτόχρονα, εσύ πέρασες μία περίοδο που δεν ήθελες να κάνεις τίποτα από τα παραπάνω, αλλά να περάσεις τον χρόνο σου είτε κοιτώντας το ταβάνι είτε μετρώντας ώρες ύπνου. Αυτό ήταν αρκετό για να σε κάνει να νιώθεις τουλάχιστον τεμπέλα και ανοικοκύρευτη. Ή μήπως όχι;

Σε έναν κόσμο που τρέχει συνεχώς με νέες τάσεις lifestyle να εμφανίζονται και άλλες να εξαφανίζονται με ταχύτητα φωτός, όταν εσύ νιώθεις πως βαριέσαι να συμβαδίσεις μαζί τους, το ελάχιστο που μπορείς να νιώθεις είναι περίεργη ή διαφορετική. Όμως, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως όσοι προσπαθούν να γεμίσουν τον χρόνο τους με διάφορες δραστηριότητες και δεν αφήνουν τον εαυτό τους λεπτό χωρίς να μην κάνει κάτι, νιώθουν φόβο. Φόβο πως αν μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους χωρίς να απασχολούν το μυαλό τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα της ζωής τους που προσπαθούσαν να κρύψουν πολύ βαθιά.

Ακριβώς όμως επειδή το να εθελοτυφλείς και να προσπαθείς να παραμένεις απασχολημένη συνεχώς για να μην αντιμετωπίσεις τη ζωή σου δεν είναι λύση, κάποιες φορές χρειάζεται να επιτρέπεις στον εαυτό σου να βαριέται. Να περνάς δηλαδή χρόνο μόνη σου, είτε κοιτώντας το ταβάνι είτε τη θέα από το σπίτι σου και να σκέφτεσαι τα πράγματα που αγαπάς και εκείνα που θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου, νέους τρόπους να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου ή απολύτως τίποτα.

Ουσιαστικά, εμείς οι άνθρωποι έχουμε δώσει τόσο αρνητική χροιά στη λέξη «βαρεμάρα» κάτι που δεν μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία της. Κάποιες φορές, το αίσθημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς λειτουργεί σαν ένα pause στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής που σου επιτρέπει να αναθεωρήσεις μερικά πράγματα και να ανασυνταχθείς. Να μείνεις μόνη σου με τις σκέψεις σου ή και χωρίς αυτές και να πάρεις δυνάμεις. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις να βαριέσαι, μη βιαστείς να δαιμονοποιήσεις αυτό το συναίσθημα, νιώστο και θα δεις που μετά θα νιώθεις γεμάτη όρεξη και ενέργεια.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *