Για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει το εξής ρητό «Εάν η μέλισσα εξαφανιστεί από την επιφάνεια της Γης, ο άνθρωπος δεν θα είχε περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να ζήσει». Το ρητό αυτό τελικά δεν αποδίδεται στον Αϊνστάιν ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται η αξία και η σημασία του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως φοβούνται τις μέλισσες ή είναι αλλεργικοί σε αυτές. Υπάρχουν όμως και αυτοί που γνωρίζουν τη συμβολή τους στο οικοσύστημα και προσπαθούν να τις προστατέψουν. Πάμε να δούμε αρχικά γιατί οι μέλισσες είναι έντομα ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη μας.  

Γιατί οι μέλισσες είναι έντομα ζωτικής σημασίας;

Υπάρχουν πολλά έντομα που επικονιάζουν τα φυτά, εναποθέτουν δηλαδή γύρη στο στίγμα του άνθους και συντελούν έτσι στη γονιμοποίησή τους.

Οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα έμπειρες σε αυτό που κάνουν. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο εξειδικευμένες που μια αποικία μελισσών μπορεί να επικονιάσει 300 εκατομμύρια λουλούδια καθημερινά. 70 από τις 100 καλλιέργειες ανθρώπινων τροφίμων επικονιάζονται από τις μέλισσες και αυτές οι καλλιέργειες παρέχουν το 90% της παγκόσμιας τροφής. Κοιτάζοντας αυτούς τους αριθμούς, γίνεται σαφές γιατί οι μέλισσες είναι τόσο σημαντικές.

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται παγκοσμίως. Και η παρακμή τους δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους και τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Εάν εξαφανιστούν τα φυτά που επικονιάζουν οι μέλισσες, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος και στην τροφική αλυσίδα των ζώων – πρώτα θα εξαφανιστούν τα μικρά ζώα που τρώνε αυτά τα φυτά και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα που τρέφονται από αυτά τα ζώα.

Πάμε λοιπόν πώς μπορούμε να συμβάλουμε όλοι για να τις προστατέψουμε:

  • Φύτεψε λουλούδια

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά τα λουλούδια αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για τις μέλισσες ενώ παράλληλα τρέφονται από αυτά.  Δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη αυλή ή κήπο. Μία απλή γλάστρα στο μπαλκόνι ή μία κρεμαστή, αρκεί για να συμβάλεις και σε με μία μικρή κίνηση. Μόνο φρόντισε να επιλέξεις λουλούδια που θα καλύψουν τις τροφικές ανάγκες των μελισσών.

  • Go wild

Ο φυσικός βιότοπος για τις μέλισσες είναι τα ανοιχτά λιβάδια. Δυστυχώς, όμως η αστική και γεωργική ανάπτυξη τα κάνουν να εκλείπουν, προκαλώντας σύγχυση όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά και στα υπόλοιπα ζώα που ζουν σε λιβάδια και τρέφονται από αυτά.  

Βοήθησε αφήνοντας ένα μικρό μέρος του γκαζόν στον κήπο σου να αγριέψει. Μην το κουρέψεις για ένα διάστημα, άφησε το γρασίδι να ανθίσει και να φυτρώσουν μερικά αγριολούλουδα.

  • Άφησε έξω νερό

Οι μέλισσες χρειάζονται νερό. Γι΄αυτό το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να τις βοηθήσεις είναι να αφήσεις στο παράθυρό σου, στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου ένα ρηχό δοχείο με νερό. Φρόντισε να βάλεις μέσα όμως πέτρες που θα εξέχουν, φελλό ή κλαδιά, ώστε να μπορούν να προσγειωθούν κάπου.

Οι μέλισσες θα χρησιμοποιήσουν αυτό το νερό για να παράγουν τροφή αναμειγνύοντάς το με νέκταρ και γύρη. Είναι επίσης χρήσιμο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της κυψέλης. 

  • Απόφυγε τα φυτοφάρμακα

Πάνω από 150 διαφορετικά χημικά από φυτοφάρμακα έχουν βρεθεί στη γύρη των μελισσών. Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν επίσης τα αγριολούλουδα που αγαπούν οι μέλισσες.

 Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγείς από τα παράσιτα του κήπου χωρίς να καταφύγεις σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Η αζαδιραχτίνη, η μελιά,  το έλαιο ευκαλύπτου, είναι μερικές μόνο από τις φυσικές, μη επιβλαβείς επιλογές που μπορείς να προτιμήσεις.

  • Αγόρασε μέλι από τοπικούς παραγωγούς

Το μέλι πλέον αποτελεί μια μεγάλη επιχείρηση. Η ανήθικη εκμετάλλευση των μελισσών έχει αρχίσει και γίνεται εντατική προκειμένου να ικανοποιηθεί η υψηλή ζήτησή μελιού.

Γι΄αυτό εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αγοράζεις μέλι από τοπικούς παραγωγούς, ώστε να είσαι βέβαιοι ότι σέβονται και προσέχουν τις μέλισσες τους.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *