Τετάρτη απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Κατευθύνομαι προς τη Βασιλίσσης Σοφίας και συγκεκριμένα προς το ιατρείο του δερματολόγου, Στέλιου Αγγελίδη και σκέφτομαι όλα όσα θέλω να τον ρωτήσω. Και είναι πολλά, πάρα πολλά. Οι περισσότερες απορίες μου όμως αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα, τις θεραπείες χειλιών και συγκεκριμένα τι πάει λάθος με αυτές και βλέπουμε τόσο συχνά παραμορφωμένα χείλη. Ευτυχώς, ο γιατρός έλυσε όλες τις απορίες μου, μερικές από τις οποίες σίγουρα έχετε σκεφτεί και εσείς. 

 Γιατρέ, για ποιο λόγο βλέπουμε γύρω μας τόσο φουσκωμένα και παραμορφωμένα χείλη; Δεν υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε τον όγκο των χειλιών μας χωρίς να υπάρξει παραμόρφωση;

Εκτός από παραμορφωμένα χείλη όμως, βλέπουμε συχνά και πολύ ωραία χείλη. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι το κριτήριο, με το οποίο θα επιλέξουμε τον γιατρό μας. Είναι πολύ σημαντικό η αισθητική και η τεχνική του να ταιριάζει με εμάς. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι η θεραπεία χειλιών με υαλουρονικό οξύ που προκαλεί παραμορφωμένα χείλη. Αυτό είναι απλώς το μέσο. Η κατάλληλη επιλογή του υλικού, εάν είναι δηλαδή επώνυμο ή λεπτόρρευστο, η αισθητική και η σωστή τεχνική δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να δώσει ένα άρτιο ή μη αποτέλεσμα. Έτσι και αν κάποια γυναίκα επιθυμεί να κάνει κάτι υπερβολικό στα χείλη της, ο εκάστοτε γιατρός οφείλει να σεβαστεί το δικό του αισθητικό μέτρο, να συμβουλεύσει την πελάτισσα και αν οι απόψεις τους δεν συμφωνούν να μην συνεργαστούν. 

Ο γιατρός, πλαστικός χειρουργός ή δερματολόγος που ασχολείται με την αισθητική δερματολογία, χρειάζεται να μελετήσει την ανατομία του προσώπου και των χειλιών της γυναίκας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι συμμετρικό με τη μύτη, το πηγούνι, τα ζυγωματικά και την οδοντοστοιχία της. Δεν είναι σωστό να έρθει μία γυναίκα με φωτογραφία και να ζητήσει συγκεκριμένα χείλη. Ακόμα και αυτά να είναι τέλεια, μπορεί να μην ταιριάζουν στο δικό της πρόσωπο. Κανονικά, ο γιατρός αφού έχει μελετήσει το πρόσωπο της, θα πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί επάνω στα δικά της χείλη. Κατά τη δική μου άποψη μάλιστα, η σωστή θεραπεία χειλιών έχει ένα κριτήριο. Να είναι αναγνωρίσιμη μόνο από τον ίδιο τον γιατρό και τη θεραπευόμενη. Ακόμα και τα κοντινά της πρόσωπα δεν θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως έχει κάνει κάτι στο πρόσωπο της.

Πιστεύετε πώς είναι απλώς μία μόδα;

Φυσικά και είναι μία μόδα. Βλέπουμε πως έχουν αλλάξει ακόμα και οι φωτογραφίες στο Instagram και πλέον προβάλλονται περισσότερο τα χείλη. Για παράδειγμα πριν περίπου έναν χρόνο, οι περισσότεροι για να βγάλουν φωτογραφίες έκαναν το λεγόμενο duck face, είτε είχαν χείλη είτε όχι.

Εκτός από την ενέσιμη θεραπεία υπάρχει κάποιος άλλος φυσικός τρόπος να δούμε τα χείλη μας πιο ζουμερά;

Εάν μία γυναίκα θέλει να διορθώσει το σχήμα και τον όγκο των χειλιών της, όντως χρειάζεται να κάνει ενέσιμη θεραπεία και δεν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος, παρά μόνο το υαλουρονικό οξύ. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που θέλουν να κάνουν τα χείλη τους να φαίνονται πιο juicy. Συνήθως είναι εκείνες που έχουν θεωρητικά και πρακτικά ωραία χείλη, αλλά λόγω κακοποίησης τους αυτά έχουν χάσει τη σφριγηλότατα και τον όγκο τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην ενέσιμη θεραπεία με το υαλουρονικό οξύ και στη μη ενέσιμη θεραπεία. Στις μη ενέσιμες, συγκαταλέγονται τα fractional lips, όπου χρησιμοποιούνται fractional ραδιοσυχνότητες με σκοπό την επαναδόμηση του περιγράμματος, του όγκου και του κολλαγόνου στα χείλη αλλά και τα ειδικά rollers χειλιών. Επιπλέον, οι μη ενέσιμες τεχνικές προκαλούν καλύτερη αιμάτωση στα χείλη και έτσι αυτά ανακτούν το χρώμα τους.

Πόσο διαρκεί το υαλουρονικό οξύ στα χείλη;

Όσον αφορά στη διάρκεια του υαλουρονικού στα χείλη παίζει ρόλο το υλικό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Εάν ο σκοπός μας είναι να έχουμε ένα refreshing αποτέλεσμα και τα χείλη μας να είναι πιο ενυδατωμένα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα πιο λεπτόρευστο υαλουρονικό, η διάρκεια του οποίου δεν ξεπερνά τους έξι μήνες.  Εάν κάνουμε θεραπεία για περισσότερο όγκο, το αποτέλεσμα θα διαρκέσει το ανώτερο έξι με οκτώ μήνες. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η διάρκεια του θα κριθεί από την ποιότητα και το brand του υλικού. Για παράδειγμα, υπάρχουν no name υλικά που αποδομούνται πιο γρήγορα.

Αυτό που σίγουρα θα σας συμβούλευα είναι να μη χρησιμοποιείτε ημιμόνιμο υαλουρονικό οξύ, καθώς σε περίπτωση λάθους ή μη επιθυμητού αποτελέσματος δεν υπάρχει επιστροφή. Ακόμα και αν ο γιατρός πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα, η οδοντοστοιχία, η κάθοδος της επιδερμίδας και τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στην επιδερμίδα κάνουν την περιοχή γύρω από τα χείλη να αλλάζει. Το ημιμόνιμο υαλουρονικό οξύ παραμένει και δημιουργεί ένα δυσανάλογο αποτέλεσμα.

Τελικά, όντως πονάει το υαλουρονικό;

Πριν κάποιο καιρό, όντως υπήρχε αυτή η φήμη πως το υαλουρονικό πονάει και αλήθεια είναι πως έτσουζε. Για αυτό τον λόγο, χρειαζόταν να γίνει αναισθησία πριν τη θεραπεία. Πλέον όμως, τα καλύτερης ποιότητας υαλουρονικά έχουν ενσωματώσει στο ίδιο το υλικό τοπικό αναισθητικό. Συνεπώς δεν χρειάζεται αναισθησία και ο πόνος μειώθηκε τουλάχιστον στο 50%.

Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί κάποια παρενέργεια ή κάποια αλλεργία; 

Αρχικά αυτό που χρειάζεται να προσέξει κάθε γυναίκα είναι ο γιατρός να χρησιμοποιήσει επώνυμο υλικό και να ζητήσει το απόκομμα του. Εάν το υλικό δεν είναι επώνυμο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως μία φλεγμονή. Παλαιότερα μάλιστα, το υαλουρονικό έβγαινε από το λειρί του κόκορα, αφού σε εκείνο το σημείο υπήρχε υψηλή πυκνότητα πρωτεϊνικού φορτίου. Πλέον, τα σύγχρονα υαλουρονικά οξέα είναι βιοπαραγώμενα. Μιμούνται δηλαδή το δικό μας υαλουρονικό. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία ανεπιθύμητη ενέργεια όπως αλλεργίες ή μολύνσεις. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει αφορά το αισθητικό κομμάτι του αποτελέσματος. Μετά το τέλος της θεραπείας, εφαρμόζουμε στην περιοχή των χειλιών μία αντιβιοτική αλοιφή, όπως θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο τσίμπημα. Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι να πρηστεί το χείλος λόγω των τσιμπημάτων και αυτό το πρήξιμο να παραμείνει για μία με δύο ημέρες. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι παροδικό και μπορεί με τις κατάλληλες συμβουλές του γιατρού να μην εμφανιστεί καθόλου. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να σπάσει κάποιο αγγείο, όπως συμβαίνει όταν δίνουμε αίμα, και να προκληθεί κάποια μικρή μελανιά. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω συγκαταλέγονται στις φυσιολογικές αντιδράσεις.

Μετά τη θεραπεία, τα χείλη μας χρειάζονται κάποια ειδική φροντίδα;

Σίγουρα, τις δύο πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό, χρειάζεται να αποφύγουμε τις σκληρές τροφές, τα βίαια φιλιά και να δαγκώνουμε τα χείλη μας. Θα πρέπει επίσης, ο γιατρός να καθορίσει τις συνήθειες που έχει η θεραπευόμενη. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε την καλύτερη ποιότητα υαλουρονικού και η τεχνική να είναι πολύ καλή, αλλά η γυναίκα να γλείφει ή να δαγκώνει συχνά τα χείλη της. Αυτομάτως μειώνει τη διάρκεια ζωής του υλικού και κακοποιεί τον βλεννογόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές γυναίκες θεωρούν πως ο γιατρός που επέλεξαν είναι ανεπαρκής και απευθύνονται σε κάποιον άλλον για να κάνουν ξανά τη θεραπεία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει συνάθροιση και εγκλωβισμός διαφορετικών υλικών στα χείλη, που δίνουν παραπάνω όγκο και έχουν δυσμενή αποτελέσματα.

Είναι αλήθεια πως εάν κάνεις κάτι ενέσιμο στο πρόσωπο σου πιθανόν να χρειαστεί να κάνεις και κάτι ακόμα για να υπάρχει ισορροπία;

Είναι λίγο φήμη και λίγο αλήθεια. Εάν μία γυναίκα αποφασίσει να κάνει υπερβολικά χείλη, το αποτέλεσμα δεν θα συνάδει με το υπόλοιπο πρόσωπο της. Θα έχει βγει δηλαδή εκτός ορίων. Έτσι, υποτίθεται πως θα πρέπει να πειράξει και άλλα σημεία του προσώπου, ώστε να μη φαίνονται παράταιρα τα χείλη. Κατά τη δική μου άποψη, ποτέ μα ποτέ, δεν θα πρέπει τα χείλη να είναι πρωταρχική θεραπεία, αλλά τελευταία. Εάν μία γυναίκα έχει έντονες ρυτίδες στη γύρω περιοχή και επιλέξει να φτιάξει πρώτα τα χείλη, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωραίο. Εάν όμως επιλέξει να φτιάξει τα σημεία που έχουν εμφανιστεί ρυτίδες, ίσως έτσι μειωθεί και η ανάγκη για να πειράξει τα χείλη της. Όταν τα φτιάξει, θα ξεκινήσει να παρατηρεί άλλα σημεία του προσώπου της και συνεπώς κάποιες άλλες ατέλειες που μπορεί να υπάρχουν. Ακριβώς για αυτό χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη προσοχή εξ’ αρχής στη συμμετρία του προσώπου. Ειδικά στις ενέσιμες θεραπείες, που μπορούμε να προσθέσουμε, αλλά δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε, είναι προτιμότερο ο γιατρός να κριθεί αναποτελεσματικός ως προς το τελικό αποτέλεσμα, παρά κακός.

Φεύγει το υαλουρονικό οξύ τελείως με την πάροδο του χρόνου;

Ορισμένες φορές δεν φεύγει και έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που στην περιοχή του περιγράμματος μπορεί να παραμείνει ακόμα και για κάποια χρόνια. Ο λόγος είναι πως εγκλωβίζεται, επειδή το συγκεκριμένο σημείο είναι η μετάπτωση του δέρματος στον βλεννογόνο. Στα χείλη όμως φεύγει.

Στέλιος Αγγελίδης 

www.narcissusangelidis.gr 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *