Βάλε το mindfulness στη ζωή σου σε 60’’

Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής που η ένταση της καθημερινότητας με τις δεκάδες υποχρεώσεις μάς φτάνει στα όριά μας, όλοι ψάχνουμε έστω ένα λεπτό εσωτερικής γαλήνης και προσωπικής χαλάρωσης. Ακούμε συνεχώς πως ο διαλογισμός θα μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε και  να διαχειριστούμε το άγχος μας. Είναι όμως μια πρακτική που χρειάζεται χρόνο τον οποίο συνήθως δεν μπορούμε να διαθέσουμε.

Γι’ αυτό σου παρουσιάζουμε ένα συγκεκριμένο είδος διαλογισμού, το mindfulness ή αλλιώς «ενσυνειδητότητα», που χρησιμοποιεί τις 5 αισθήσεις και μπορείς να το εφαρμόσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε, στο γραφείο, στο δρόμο, όταν ετοιμάζεσαι, όταν είσαι με κόσμο ή μόνος σου.

Τι είναι το mindfulness

To mindfulness είναι κάτι παραπάνω από ένα trend της εποχής. Πρόκειται για ένα είδος διαλογισμού που σε βοηθάει
  • Να ενισχύσεις την ικανότητα του να είσαι απολύτως παρών στο τώρα και ενήμερος για το πού βρίσκεσαι και για το τί συμβαίνει μέσα σου και γύρω σου
  • Να μην αντιδράς παρορμητικά σε κρίσιμες στιγμές, διαχειρίζοντας καλύτερα τα συναισθήματά σου
  • Να μαθαίνεις να αγκαλιάζεις τα πράγματα γύρω σου και να τα αποδέχεσαι έτσι όπως ακριβώς είναι, χωρίς να προσπαθείς να τα αλλάξεις ή να ασκήσεις κριτική
  • Να βελτιώνεις την μνήμη και τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Παρ’ ότι το mindfulness υπάρχει εκ φύσεως σε κάθε άνθρωπο, αν το εξασκείς λίγο κάθε μέρα θα το αναπτύξεις και θα νιώσεις πιο συμφιλιωμένος μαζί του. Αυτό συμβαίνει όταν επικεντρώνεις την προσοχή σου σε κάτι, είτε πρόκειται για κάποιο αντικείμενο, μυρωδιά ή ήχο. Σύμφωνα με μελέτες όταν εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να είναι προσεκτικός, στην πραγματικότητα αναδιαμορφώνεις την φυσική του δομή και αφυπνίζεις τις εσωτερικές λειτουργίες των ψυχικών, συναισθηματικών και φυσικών σου λειτουργιών.

Μέχρι να καταφέρεις να κάνεις το mindfulness τρόπο ζωής και να το εντάξεις στις συνήθειές σου, υπάρχουν smartwatch που κάθε μέρα σου υπενθυμίζουν ότι πρέπει να αφιερώσεις αυτό το 1 πολύτιμο λεπτό στον εαυτό σου.

5 τρόποι να εξασκήσεις το mindfulness

Πάμε να δούμε τώρα πέντε τρόπους που ο καθένας αντιστοιχεί σε μία από τις 5 ανθρώπινες αισθήσεις και με αυτό τον τρόπο θα εξασκείς καθημερινά το mindfulness διαθέτοντας μόνο 1 λεπτό από τον χρόνο σου, κάθε φορά.

  • Με την όραση

Εξερεύνησε το περιβάλλον γύρω σου, είτε πρόκειται για οικείο είτε για άγνωστο περιβάλλον. Παρατήρησε τα σχήματα των αντικειμένων, τα χρώματά τους, τα φωτεινά σημεία και τις σκιές τους. Πάρε βαθιές ανάσες για ένα λεπτό.

  • Με την όσφρηση

Το πρωί επικεντρώσου στη μυρωδιά του ελληνικού ή όποιου άλλου καφέ πίνεις. Όταν μαγειρεύεις, μύρισε το ψητό στον φούρνο ή τα λαχανικά που ψιλοκόβεις. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποια έντονη μυρωδιά στον χώρο που βρίσκεσαι, δώσε ένα λεπτό στον εαυτό σου και κάτι θα αισθανθείς. Συνήθως κάθε χώρος έχει την δική του μυρωδιά απλά δεν έχουμε μάθει να την προσέχουμε.

 

 

  • Με την ακοή

Άκου προσεκτικά τους ήχους γύρω σου. Στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να είναι το θρόισμα των δένδρων, το κελάηδισμα των πουλιών, τα αυτοκίνητα που κορνάρουν. Μέσα στο σπίτι ή το γραφείο, ίσως είναι οι φωνές των ανθρώπων που ζεις ή εργάζεσαι μαζί τους, ο ήχος του πλυντηρίου ή του σκύλου σου που γαβγίζει.

Άκου τον συνομιλητή σου με ενσυναίσθηση. Άκουσέ τον πραγματικά! Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μην παρακολουθεί καν τα λεγόμενα αυτού που σου μιλάει; Ο νους σου τρέχει στις δικές σου σκέψεις. Προσπάθησε να παρατηρήσεις τον άλλον όσο σου μιλάει. Τις κινήσεις, τις εκφράσεις, τον ήχο της φωνής του και επανάφερε τη συγκέντρωσή σου στην συζήτησή σας όταν πιάνεις το νου σου να ταξιδεύει αλλού.

  • Με τη γεύση

Σκέψου τι κάνεις όταν τρως; Το κάνεις μηχανικά τις περισσότερες φορές. Τρως ενώ παράλληλα χαζεύεις στο κινητό ή στην τηλεόραση ή κοιτάς τα e-mail της δουλειάς. Την επόμενη φορά εστίασε στο φαγητό σου. Επικεντρώσου στις διαφορετικές γεύσεις στο πιάτο σου και συνδύασε την όσφρηση, μύρισε τες, καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι σχεδόν αλληλένδετες.

 

  • Με το άγγιγμα

Νιώσε την υφή του γραφείου στη δουλειά σου, του ποντικιού του υπολογιστή ή της καρέκλας που κάθεσαι. Αν είσαι στον δρόμο νιώσε τον αέρα στο δέρμα σου, τον ήλιο που καίει το πρόσωπό σου, την αναπνοή που εισέρχεται στα πνευμόνια σου, το βάδισμα στο πεζοδρόμιο.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *